Over het Bell Theater

Van Bell Moods…

Het Bell Theater werd in 2003 ontworpen door onze vader en schoonvader Boudewijn Zwart. Onder de titel ‘Bell Moods’ verzorgt hij sindsdien talloze concerten door heel Europa waarin het concert-carillon een centrale rol vervult. Meer informatie over Boudewijn en zijn muzikale projecten is te vinden op zijn website www.bellmoods.com.

…naar Bell Theater!

Sinds zomer 2020 wordt het rijdende concertcarillon door ons ook gebruikt als ‘Bell Theater’ om een compleet entertainment programma te bieden op o.a. markten, festivals, concerten en feesten.

Het Bell Theater kan worden ingezet bij bedrijfsopeningen, bruiloften en partijen, schoolconcerten en optredens bij verzorgingstehuizen. Speciaal voor scholen zijn er educatieve programma’s over het carillon beschikbaar, als ‘Bellen en het Beest’ en ‘Rondom het Carillon’. In de wintermaanden worden onder de titel ‘Jingle Bells’ sfeervolle wintervoorstellingen georganiseerd bij kerstmarkten.

Uniek

Wat bij veel andere beiaarden niet kan, is bij dit concertcarillon wel mogelijk: de beiaard kan naar binnen worden gereden. Hierdoor is het instrument zowel geschikt voor openluchtconcerten als voor uitvoering in kerkgebouwen en concertzalen.

Buitenconcert

Standaard staat het instrument op een aanhanger met roodgeverfd dakje (hoogte 2.10 / breedte 2.00 / lengte 5.50). Bij openluchtvoorstellingen wordt de aanhanger van de auto losgekoppeld en wordt het dak van de aanhanger omhoog gezet (tot ca. 3.20). Bij regen is een overkapping voor de beiaardier beschikbaar.

Het Bell Theater wil zich onderscheiden van andere mobiele carillons door niet alleen te zorgen voor mooie muziek maar voor een compleet totaalplaatje: het zicht op de aanhanger wordt sfeervol weggewerkt en het geheel wordt stijlvol versierd. Hierdoor is het Bell Theater niet alleen qua geluid maar ook qua aanblik een toegevoegde en sfeervolle waarde voor ieder buitenevenement!
Daarnaast leent het instrument zich dankzij de podia perfect voor samenspel met andere kunstdisciplines als dans, solo-muzikanten of ensembles.

Kunstwerken

De Franse kunstenaar Jean-Christophe Jehanne vervaardigde speciaal voor het Bell Theater bijzondere kunstwerken van staal, waarin Hollandse elementen verwerkt zitten als tulpen, historische gevels, een uurwerk, luidklok en windmolen. Bart monteerde er lampjes in zodat de kunstwerken in schemer en avond verlicht kunnen worden. De kunstwerken geven de aanhanger een unieke en sfeervolle aanblik.

Inclusief Podium

Het Bell Theater biedt een podium aan mensen, letterlijk en figuurlijk! Standaard bij een buitenconcert wordt een enkel podiumdeel van 80 cm hoog aan het concertcarillon bevestigd. Dit podium kan ruimte bieden aan bijv. een spreker, zanger/zangeres, een pianist met keyboard of een andere muzikant behorend bij uw evenment. Optioneel zijn er nog twee extra podiumdelen beschikbaar, zodat er ruimte ontstaat voor een compleet decor of meespelend muziekensemble. De mogelijkheden van het BellTheater zijn legio!

Binnenconcert

Voor een binnenconcert kan het instrument in drie afzonderlijke delen via een lier van de aanhanger worden gereden. Elk deel past door een deuropening van 80 cm en staat op vier rubberen wielen, om beschadiging van vloeren te voorkomen.

De delen worden binnen opgesteld en weer in elkaar gezet. Het totale gewicht van alle delen samen is 2800 kilo, evenwichtig verdeeld over twaalf rubberen wielen (gemiddeld 230 kilo per wiel).

  • Deel 1 (hoogte 1.60 / breedte 0.70 / lengte 2.40) bevat het stokkenklavier en vier klokken.
  • Deel 2 (hoogte 1.60 / breedte 0.79 / lengte 2.40) bevat 42 klokken.
  • Deel 3 (hoogte 1.60 / breedte 1.60 / lengte 0.79) bevat de vier zware basklokken. Dit deel is optioneel en kan desgewenst ook op de aanhanger worden achtergelaten.

Bronzen Klokken

De 50 bronzen klokken van het Bell Theater werden in 2003 op traditionele wijze gegoten door de Koninklijke Klokkengieterij Petit & Fritsen te Aarle-Rixtel (NL). Alle klokken zijn naar eeuwenoude traditie vervaardigd en hebben fraaie sierranden, naar de stijl van de gebroeders Hemony, beroemde klokkengieters uit de 17e eeuw. De vier grootste klokken hebben bovendien nog namen en randschriften. Zo is op de grootste klok de trouwdatum van ontwerper Boudewijn Zwart te lezen en staan op de drie daarop volgende klokken de geboortedata en namen van zijn kinderen Lydia, Jorik en Irma.

Heavy Metal

Het Belltheater heeft een totaalgewicht van 2800 kg. Toch wordt op dit ‘heavy metal’ instrument voornamelijk vrolijke en licht klassieke muziek ten gehore gebracht…
Ook op uw evenement? Neem contact op voor de vele mogelijkheden!